Iskolánk · "Határtalanul"

 


 

 

 


 


 

 

Határtalanul 2024

Erdélyi beszámoló

 

2024.05.12-én a paksi évfolyamtársakkal Erdélybe utaztunk. Első nap a Királyhágó felé vettük az irányt, ahová Pakstól számítva 370 km után meg is érkeztünk 12 óra körül, ahol gyönyörködhettünk a szép tájban. Utána utunkat Kolozsvár felé vettük, ahová 2 óra utazás után meg is érkeztünk. Itt meglátogattuk a Szent Mihály templomot, ezt követően megcsodáltuk Mátyás király szülőházat. Miután meghallgattuk a város nevezetességeinek történetét, utunkat Torockó, az elő napi szállásunk felé vettük, ahol meseszép panoráma és egy finom vacsora fogadott minket.                                                                                  

A második nap kora reggel óta útnak indultunk Szovátára, ahol egy kellemeset sétáltunk a Medve-tó körül, és ez után meg kóstolhattuk a helyi fagylaltot. Visszafelé, ahogyan a busz felé közelítettünk az út szélén sétálva gyönyörű nyaralókat, szállodákat csodálhattunk meg. Buszra szállás után Parajdra vettük az irányt, és az utolsók közt tekinthettük meg a parajdi sóbányát. (Vízbetörés miatt azóta lezárták a bányát.) A sóbánya után utunkat egy sófeldolgozóhoz vettük, ahol sok érdekességek tudhattunk meg a só jótékony hatásairól. Miután megtekintettük a korondi vásárt elindultunk a második szállásra, Borzontra, ahol egy laktató vacsorával és meleg hálószobákkal vártak.

A harmadik napon elindultunk Székelyföld legmagasabb pontjára, a Madarasi Hargitára. Itt utunk egy részét traktorral, másik részét gyalog ettük meg, ahol a kilátás lélegzetelállító volt, az 1801 méteres magasságban. A Hargita tetején egy rövid megemlékezéssel és a Székely himnusz eléneklése után koszorút helyeztünk el, majd megindultunk Székelyudvarhelyfelé, a Vasszékely szobrának városához, ahol az idegenvezető nagyon sok érdekességet elmondott a település nevezetességeiről. Ezt követően átsétáltunk szoborparkba, ahol a magyar és a székely történelemről hallhattunk néhány fontos dolgot. Délután Farkaslaka felé vettük az irányt, ahol egy rövid megálló keretében megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, ez után elindultunk Szejkefürdőre, ahol megtekinthettük a Székelykapukat és megtudhattunk pár érdekességet a környékről, ezt követően megkoszorúztuk Orbán Balázs sírját, aki nagyon sokat tett a Székelyekért. Hazafelé egy rövid megállást követően 18:30 körül visszaértünk a szállásra, ahol ismét finom vacsorával vártak.

A negyedik napon a Gyilkos-tóhoz látogattunk el. Itt egy kellemes séta mellett a gyönyörű táj ejtett bámulatba minket, majd utunk a Békás-szoroshoz vezetett. A busz csak a szoros elejéig vitt bennünket, onnan gyalog haladtunk tovább a szorost szegélyező óriási sziklafalak alatt. Buszra szállás után utunk Madéfalvára vezetett, ahol koszorút helyeztünk el az 1764-es vérengzés emlékművénélnél. A nap utolsó programja Csíksomlyóra vezetett a Kegytemplomhoz, ahol naponta akár több száz ember is megfordul. Sajnos a pünkösdi búcsúra nem maradhattunk, de így is csodás volt látni a templomot és környékét.

Az ötödik napon kora reggel – 4:30-kor - keltünk, hogy a szállást rendben és tisztaságban hagyjuk ott. 6:30 kor buszra szálltunk és elindultunk hazafelé. Az úton megálltunk Ispánkúti Petőfi Sándor emlékműnél, ezt követően még 5 óra utazás után megérkeztünk Aradra, ahol a 13 Aradi vértanú sírját koszorúztuk meg, majd elindultunk a magyar határ fel. Röpke 2 óra várakozás után átértünk Magyarországra, innen még 130 km-t kellett megtennünk Bátaszékig.

Az osztálynak nagyon tetszett a kirándulás. A kirándulás öt napja alatt szebbnél szebb tájakat, érdekesebbnél érdekesebb városokat, épületeket, emlékműveket tekinthettünk meg. Az egész kirándulásban talán az volta legjobb, hogy az élményeket közösen, az osztályunkkal élhettük át.       

 

Szebellédi Balázs                                 Aradi Lázár

 
   

 

 

További fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

 

 

 

Szakmai beszámoló

 

A Határtalanul! program keretében a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek/vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. Iskolánk már számos alakalommal vett részt a programban. A 2023/2024-es tanévben ismételten pályázott intézményünk Erdélyben megvalósítandó útra.

  1. I.                   Előkészületek:

-          A kirándulás időtartama 5 nap /4 éjszaka.  / 2024.05.12-05.16. /

-          A csoportot Mészáros István intézményvezető, Straubinger Szilvia hetedikes osztályfőnök kísérte.

-          A programban a 7.b osztály tanulói vettek részt. (19 fő)

Az előzetes felmérés után tanulóinkkal ismertettük a program lényegét, a látnivalókat, a tervezett útvonalat. Megbeszéltük az utazás és ott tartartózkodás toleráns és humánus viselkedés alapszabályait.

Szülői értekezlet keretében tájékoztattuk a szülőket is, illetve a szükséges dokumentumok beszerzésére hívtuk fel a figyelmüket. Kérdéseket tehettek fel az utazással/ szálással kapcsolatban. Az értekezleten minden tanuló hozzátartozója részt vett és örömmel fogadták az utazás lehetőséget. Indulást megelőző héten, az utazást előkészítő foglalkozásra a gyerekek bemutatókat készítettek egy- egy településről, annak etnikai összetételről, látnivalókról, történelmi események helyszíneiről. 

 

  1. II.                 Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

Települések/helyszínek, ahol járt a kirándulócsoport:

-          Kolozsvár, Torockó, Arad, Székelyudvarhely

-          Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő,

Békás-szoros, Madéfalva, Csíksomlyó.

A határt átlépése után Királyhágón tartottunk rövid pihenőt, majd Kolozsvár főbb nevezetességeivel – belváros, Szent Mihály- templom, Mátyás szülőháza, szobra – ismerkedtünk meg idegenvezetői segítséggel. Utunkat folytatva Torockóra érkeztünk, ahol rövid séta keretében megcsodálhattuk a település épített és természeti környezetét.  Az első napi szállásunk is Torockón volt, ahol tiszta, rendezett körülmények fogadtak minket. Finom étellel látták vendégül a csoportunkat. Ugyanez volt elmondható arról a helyről is, ahol a további három éjszakát töltöttük: a borzonti Anna fogadó minden igényt kielégített, finom ételekkel, szíves vendéglátással fogadtak bennünket e festői helyen lévő szálláson.

Parajd - Szováta: Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. A sóbányát sikerült meglátogatnunk, ahol az idegenvezető sok geológiai érdekességről mesélt a környékkel, Sóvidék és a bányával kapcsolatban. Az utazás időzítésével szerencsénk volt, mivel a látogatásunk után két nappal lezárták a bányát vízbetörés miatt. Szovátán sétáltunk a Medve-tó partján, megismerhettük keletkezésének történetét és geológiai jellegzetességeit. Korondon fergeteges, színes kirakodóvásárban alkalom nyílt a népi fazekasság megtekintésére és az ajándékok megvásárlására.

Az első napi szállásunkat elhagyva

Az idei utazásunk egyik kiemelkedő programja volt, hogy feljutottunk a székelyek szent hegyére, a Madarasi Hargitára. Az út elejét traktoron tettük meg, majd némi hegymászás után felértünk az 1801 méteren lévő csúcsra. Itt a Székely himnusz eléneklésével és koszorúzással tisztelegtünk.

Délután Székelyudvarhely belvárosának nevezetességeivel ismerkedhettünk meg, majd Szejkefürdőn a székely kapuk között felsétáltunk a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjához. Farkaslakán az ismert székely népi íróra, Tamási Áronra emlékeztünk egyik novellájának felolvasásával. Mindkét helyen koszorúzással emlékeztünk a székelység kiváló alakjaira.

A Gyilkos-tó Erdély legfestőibb tava és egyben Székelyföld egyik legismertebb jelképe. Igazi természeti ritkaság a rozsdás, vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével. Páratlan és egyben felejthetetlen élményt nyújtott a Békás-szorosban tett gyalogtúránk. Európa egyik legfestőibb vidéke, mely a Csaló-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található.

Az utazásunk során felkerestük Madéfalvát is, ahol rendhagyó történelem óra keretében megkoszorúztuk a 1764-es vérengzés emlékművet. Ezután a csíksomlyói híres kegytemplomot, búcsújáró helyet látogattuk meg. A tanulóink itt megismerhették a kegytemplom történetét a térség és a magyarság vallási életében betöltött szerepét. Arra is jutott időnk, hogy felkeressük a templom mögötti borvízforrást és a „Barátok feredőjét”. A tanulóknak nagyon érdekes volt a hazautazásunk utáni információ, mely szerint a látogatásunk után öt nappal medvéket kellet kilőni, hogy ne veszélyeztessék a lakosságot. Az ötödik napon, a reggeli elfogyasztása után indultunk vissza Magyarországra. Út közben betértünk Aradra, ahol koszorúzással emlékeztünk meg az 1849. október 6-án kivégzett 13 honvédtábornokról.

Köszönöttel tartozunk a biztonságos útért a Jumbó Travel utazási iroda két sofőrjének, Tyúkos Gyulának és Béda Tibornak. Valamint idegenvezetőinknek, akik napokon át kísérték a csoportot, magasszintű előadásokkal emelték a kirándulásunk színvonalát.

 

Értékelés:

Hazaérkezésünk után egy rendhagyó történelem óra keretén belül összegyűlt a csoport, hogy értékeljük az elmúlt napok eseményeit.

A tanulóink élménybeszámolót készítettek a kirándulásról. Projektmódszereket alkalmazva bemutatták fényképeik, felvételeik alapján a legemlékezetesebb pillanatokat. Két tanulónk a helyi újságban beszámolt a látottak és hallottak alapján, milyennek ismerték meg Erdély meglátogatott településeit, milyen kulturális örökséggel gyarapodtak.

 A projektben résztvevő 19 tanuló és 2 pedagógus számára maradandó élményt nyújtott ez a program. Az előkészületek és a kirándulás során is a látott és hallott ismeretek segítettek megismerni az erdélyi magyarság néprajzi jellegzetességeit, a meglátogatott települések magyarságnak történetét, etnikai összetételét, Erdély és Székelyföld kincseinek egy részét, nevezetességeit, híres íróink, költőink alkotásait.

 

Bátaszék, 2024.

 


 

 

 

 

 

Határtalanul program –Székelyföld „2023”

HAT-KP-1-2022/1-000705

 

 

Május 8-ára virradó éjszaka  - 35 bátaszéki hetedikes -  szinte alig tudtunk aludni. Nagyon izgatottak voltunk erdélyi utazásunk miatt. Reggel öt órakor találkoztunk az iskolánál. Az igazgató úr eligazítást tartott nekünk indulás előtt. A buszban nagyon jó volt a hangulat, sokat beszélgettünk.Három óra és körübelül három megállás után elérkeztünk a határhoz, ahol vidáman teltek a várakozás hosszú percei, sokat nevettünk, már aki nem aludt.Átjutottunk a határon, majd nem sokkal később Arad körül jártunk.Nagyszebenhez érve már mindannyiunkat majd felemésztett a kíváncsiság.Itt megnéztük Dracula emléktábláját, majd átmentünk a Hazugok hídján.Utunk következő állomása Segesvár volt, ahol megtekintettük a várat és egy kicsit sétáltunk az Óratorony környékén.Ottani idő szerint este nyolc órára értünk a szállásra, ahol nagyon finom vacsorával vártak bennünket. A Laguna panzió adott nekünk szállást, de annyian voltunk, hogy négy gyereket a szomszéd panzióba helyeztek el. Így telt az első napunk.

 A második napon ellátogattunk a parajdi sóbányába, előtte Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, Szejkefürdőn pedig megkóstoltuk a borvizet, és Orbán Balázs sírjához is felsétáltunk. Azután tovább buszoztunk Szovátára a Medve-tóhoz.

A harmadik napon végigtúráztunk a Békás-szoroson, majd a Gyilkos-tavat látogattuk meg.Ebéd után Marosfőnél átmentünk a Csíki-medencébe, ahol felkerestük Madéfalvát. Itt megkoszorúztuk a 1764-es vérengzés emlékművét. Ezután a csíksomlyói híres kegytemplomot, búcsújáró helyet kerestük föl.

A negyedik napon korán keltünk, mivel indulnunk kellett haza. Megálltunk Aradon, ahol a 13  vértanú emlékművénél emlékeztünk a szabadságharc hőseire.Ez alatt a négy nap alatt nagyon egymásra talált a három osztály. Jól éreztük magunkat együtt. Klassz élményekkel, új barátokkal tértünk haza.

Meg szeretnénk köszönni a kísérő tanárainknak, hogy hasznos információkkal láttak el bennünket, köszönjük az idegenvezetőnknek, Endre bácsinak, az érdekes történeteket.Köszönjük a sofőröknek is, hiszen nélkülük nem jutottunk volna sehova.Legutoljára szeretnénk megköszönni a panzió dolgozóinak a szíves vendéglátást.

 

                                                                    írta: Kis Janka 7.c osztályos tanuló.

 

 

  


 

 Szakmai beszámoló

 

Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola Bátaszék

HAT-KP-1-2022/1-000705

Beszámoló

 

 

A Határtalanul program keretében a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek/vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról. Iskolánk már számos alakalommal vett részt a programban. A 2022/2023 tanévben ismételten pályázott intézményünk, a lehetőségek közül Erdélyre esett a választás.

  1. Előkészületek:

 

-          A kirándulás időtartama 4 nap /3 éjszaka. / 2023.05.08-05.11. /

 

-          A csoportot Mészáros István intézményvezető, Simonits Norbert intézményvezető helyettes és Balog Mónika pedagógus kísérte.

-          A programban a 7.a; 7.b; 7.c osztály tanulói vettek részt. (36 fő)

 

Az előzetes felmérés után tanulóinkkal ismertettük a program lényegét, a látnivalókat, a tervezett útvonalat. Megbeszéltük az utazás és ott tartartózkodás toleráns és humánus viselkedés alapszabályait.

Szülői értekezlet keretében tájékoztatva lettek a szülők is, illetve a szükséges dokumentumok beszerzésére hívtuk fel a figyelmüket. Kérdéseket tehettek fel az utazással/ szálással kapcsolatban. Az értekezleten minden tanuló hozzátartozója részt vett és örömmel fogadták az utazás lehetőséget. Indulást megelőző héten a gyerekek bemutatókat készítettek egy- egy településről, annak etnikai összetételről, látnivalókról, történelmi események helyszíneiről. Számos kreatív munka született.

 

II.                  Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

 

Települések/helyszínek, ahol járt a kirándulócsoport:

 

-          Arad, Nagyszeben, Segesvár, Székelyudvarhely

 

-          Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő, Békás-szoros, Madéfalva, Csíksomlyó.

 

A határt átlépve Aradon verssel, énekkel és koszorúzással emlékeztünk meg az 1849. október 6-án kivégzett 13 honvédtábornokról. Utunkat folytatva Nagyszebenben rövid városi séta keretében áthaladtunk a Hazugok hídján is. Segesváron megtekintettük III. Vlad havasalföldi fejedelem szülőházát, majd elhaladtunk az 1949 –es fehéregyházi csata helyszíne mellett, rövid verssel megemlékeztünk Petőfi Sándorról. Székelyudvarhelyre érve a szállás elfoglalása előtt sétát tettünk a városban. Késő este értük a Laguna Panzióba. Tiszta, rendezett körülmények fogadtak minket. Finom és változatos ételekkel látták vendégül a csoportot az ott töltött időszak alatt.

Parajd - Szováta: Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. Sétáltunk a Medve tó partján, felelevenítettük a tó legendáját. Korondon fergeteges, színes kirakodóvásárban alkalom nyílt a népi fazekasság megtekintésére és az ajándékok megvásárlására.

Szejkefürdőn a székely kapuk között felsétáltunk a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjához. Megkóstoltuk a borforrás vizét is. Farkaslakán az ismert székely népi íróra, Tamási Áronra emlékeztünk egyik novellájának felolvasásával. A Gyilkos-tó Erdély legfestőibb tava, egyik legismertebb tájképe. Igazi természeti ritkaság a rozsdás, vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével. Páratlan és egyben felejthetetlen élményt nyújtott a Békás-szorosban tett gyalogtúránk. Európa egyik legfestőibb vidéke, mely a Csaló-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található. Felkerestük Madéfalvát is, ahol rendhagyó történelem óra keretében megkoszorúztuk a 1764-es vérengzés emlékművet. Ezután a csíksomlyói híres kegytemplomot, búcsújáró helyet látogattuk meg. A negyedik napon, a reggeli elfogyasztása után indultunk vissza Magyarországra.

Köszönöttel tartozunk a biztonságos útért a Jumbó Travel utazási iroda két sofőrjének, Tyúkos Gyulának és Molnár Jánosnak. Valamint Parajdi Endre idegenvezetőnknek, aki két napon át kísérte a csoportot, magasszintű előadásával emelte a kirándulásunk színvonalát.

 

Értékelés:

Hazaérkezésünk után egy rendhagyó történelem óra keretén belül összegyűlt a csoport, hogy értékeljük az elmúlt napok eseményeit.

A tanulóink élménybeszámolót készítettek a kirándulásról. Projektmódszereket alkalmazva bemutatták fényképeik, felvételeik alapján a legemlékezetesebb pillanatokat. Egy tanulónk a helyi újságban beszámolt a látottak és hallottak alapján, milyennek ismerték meg Erdély meglátogatott településeit, milyen kulturális örökséggel gyarapodtak.

 

A projektben résztvevő 36 tanuló és 3 pedagógus számára maradandó élményt nyújtott ez a program. Az előkészületek és a kirándulás során is a látott és hallott ismeretek segítettek megismerni az erdélyi magyarság néprajzi jellegzetességeit, a meglátogatott települések magyarságnak történetét, etnikai összetételét, a Székelyföld kincseinek egy részét, nevezetességeit, híres íróink, költőink alkotásait.

 

Bátaszék, 2023. augusztus 21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Határtalanul program –Székelyföld „2022”

A Határtalanul elnevezésű pályázatnak köszönhetően a bátaszéki általános  iskola hetedikes tanulói Erdélyt vehették úti célul. Hosszú és nehéz út volt a 3 tanárnak és 36 gyermeknek, de a napfelkelte,  és a határt elhagyva a nagy hegyek látványa elűzte a gondokat. Többször láttuk a kacskaringós Maros folyót, de az Aradi vértanúk emlékműve is megcsillogtatta a szemeket. Verssel, koszorúzással , énekkel emlékeztünk meg a hősökről. Aztán Segesvár következett , ahol rövid sétát tettünk a középkori hangulatú városközpontban. A 173 fokos diáklépcső, és a nyársas Vlad Tepes (Drakula) háza volt a legérdekesebb. Szállásunk Borzonton az Anna Panzióban volt, különálló faházakban.

A második napon a Sóvidék felé vettük az irányt, ahol megkóstoltuk az úgynevezett borvízet , ami gyógyhatású. Aztán a híres-neves Orbán Balázs, és az író Tamási Áron síremlékét néztük meg és koszorúztunk. Orbán Balázs a székelység történetét , hagyományait gyűjtötte össze . A legnagyobb székelyt végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyezték örök nyugalomra. Az emlékműhöz vezető ösvény érdekessége, hogy sok felállított székelykapu alatt sétálva juthatunk el az Orbán Balázs síremlékhez. Tamási Áronsírjánál egy novelláját, a Sóvidéki társasjátékot hallgattuk meg . Kiss László, színész , idegenvezető mutatta be Székelyföld hírességeit és a Parajdi Sószorost is. A második nap végén a tanulók kikapcsolódásként barangolhattak a parajdi sóbányában. Külön busszal indultunk el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton. Odalent gyógyközpont , kalandpark, játszótér, étkezési lehetőségek, és még kápolna is van.

A 3. napon Székelyudvarhelyet látogattuk meg , először a Jézus Kápolnában jártunk ahová ingyenesen beléphettünk és sok érdekességet tudtunk meg . Utána a belvárosi szoborpark következett ahol híres erdélyi emberek mellszobrai álltak például: Bethlen Gáboré vagy II. Rákóczi Ferencé. Egy szűk 30 perces vásárlás után a tavak városába , Szovátára mentünk, a Medve-tó partján sétáltunk és a mellette lévő Piros-, illetve Zöld-tavat néztük meg. A Medve-tó alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma nagyon nagy. Délután a Madarasi-Hargita, a székelyek Szent Hegye (1801 m) következett. Traktorral vittek fel bennünket a menedékházakig, onnan gyalog mászhattunk fel a hegyre törpefenyővel ésborókacserjével kísért ösvényen . A Csúcsra érve a kopjafák és keresztek erdeje, valamint kisebb és nagyobb kőrakásoktanúskodnak arról, hogy a székely és magyar közösségek számára nagyon fontos zarándokhelyre érkeztünk. Útközben a fák árnyékában több helyen havat találtunk és hógolyóztunk.

Az utolsó napon Erdély egyik legnagyobb városa következett: Nagyszeben. A középkori hangulat jobban megmaradt, mint Segesváron. Olyan volt, mintha a házaknak szemei lettek volna, és a barokk kori ablakoknak nem sikerült elbújni a szemek elől. A hazugok hídján állva közös fotó is készült a csapatról. Este 9 óra tájban élményekkel telve értünk haza.

 

Pongrácz Bálint 7.b

  

 


 

Fénykép album

 

„Határtalanul!” 2019

2019 áprilisában tájékoztatott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., hogy iskolánk a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és AMI egy erdélyi útra benyújtott „Határtalanul!” pályázatát támogatja.

A „Határtalanul!” program megvalósítását 2019. május 14-17 között terveztük. Az utazás előtt felkészítő foglakozásokat tartottunk a résztvevő gyerekeknek és tájékoztatót tartottunk a szülőknek is. A tanárok a foglakozásokon előadást tartottak Erdély történelméről és a tanulók diabemutatókat késztettek, amely ismertette meglátogatandó helyszíneket, és a főbb látnivalókat is.

A kirándulás a terveknek megfelelően 2019. május 14- 17. között valósult meg. 36 fő hetedikes tanuló és három kísérő pedagógus vett részt az erdélyi Székelyföldre szervezett tanulmányi kiránduláson.

Útvonalunk: Arad, Segesvár, Székelyudvarhely, Székelyszentkirály, Szejkefüdő, Farkaslaka, Parajd, Alsósófalva (Só-szoros), Szováta, Korond, Zeteváralja, Ivómezeje, Madarasi- Hargita, Nagyszeben

A programok a tervezett sorrendben zajlottak le. A tanulók rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Az utazás utáni időszakban egy értékelő foglalkozáson újra felidéztük a bejárt utat, és átéltük ismét a legszebb pillanatokat.

Az utazás anyagi fedezetét elsősorban az EMET által kiírt pályázaton nyert támogatásból fedeztük.

A 4 napos úthoz 2157800 Ft-ot biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Fényképek

 

Tanulói beszámoló:

 

A „Határtalanul!” program

A határtalanul program keretében a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola az idén is nyert egy határon túli kirándulást. A 7. évfolyam 30 tanulója és 6 nyolcadikos diák vehetett részt az erdélyi körutazáson. A kirándulás május 14-17-ig tartott.

Kedden hajnali 5 órakkor indultunk nagy izgalommal. Az első megállónk Arad volt, ahol megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról és koszorúztunk. A napunk második állomása Segesvár volt itt megnéztük a szászok által épített tornyot és várfalat, valamint a gótikus stílusban épült templomot. Drakula szülőháza is ebben a városban áll. Este vendéglátóink Székelyszentkirályon meleg vacsorával vártak bennünket.

 A második nap programja borvízkóstolással indult Szejkefürdőn. A borvíz egy nagy szénsav tartalmú víz, amit a vulkáni utóműködés hozott létre. Orbán Balázs a legnagyobb székelynek itt található az emlékműve, 14 székelykapun keresztülvezet oda az út. Napunk második állomása Farkaslaka volt, ahol megemlékeztünk Tamási Áronról. Utána megnéztük a templomot és indultunk tovább Parajdra, a sóbányába. Parajd után Szovátára utaztunk a Medve-tóhoz. Utána még körbejártuk a Zöld- és Vörös-tavat. Ezeknek a tavaknak az az érdekességük, hogy sós vízűek. Napunk utolsó úticélja Korond volt, az itteni kirakodóvásár nagyon híres.

Csütörtökön egy hegyi túra várt ránk. Traktorral felvittek bennünket a Madarasi-Hargitára, a székelyek szent hegyére. 1600m után gyalog indultunk tovább a 200m-re lévő hegycsúcs meghódítására. Az alacsonyan szálló felhők miatt azonban a kilátást nem élvezhettük. A túra végén mindenki bőrig ázva érkezett vissza a szállásra. Délután városnézésen vettünk részt Székelyudvarhelyen. Az este fénypontja a táncház volt. Eredeti székely táncot tanultunk.

Az utolsó napon reggelire vendéglátóink puliszkával kedveskedtek nekünk. Így megkóstolhattunk egy székely ételt is. A kb. 700km-es hazaúton kétszer álltunk meg. Segesvár közelében megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművet, Nagyszebenben megismerkedtünk a város nevezetességeivel. A négy nap mindannyiunk számára felejthetetlen élmény marad.

Köszönjük kísérőinknek, István bácsinak, Zsuzsa néninek és Heni néninek, hogy létrejöhetett ez a kirándulás.

 

Káldi Blanka