Iskolánk · "Határtalanul"

 

Határtalanul program –Székelyföld „2022”

A Határtalanul elnevezésű pályázatnak köszönhetően a bátaszéki általános  iskola hetedikes tanulói Erdélyt vehették úti célul. Hosszú és nehéz út volt a 3 tanárnak és 36 gyermeknek, de a napfelkelte,  és a határt elhagyva a nagy hegyek látványa elűzte a gondokat. Többször láttuk a kacskaringós Maros folyót, de az Aradi vértanúk emlékműve is megcsillogtatta a szemeket. Verssel, koszorúzással , énekkel emlékeztünk meg a hősökről. Aztán Segesvár következett , ahol rövid sétát tettünk a középkori hangulatú városközpontban. A 173 fokos diáklépcső, és a nyársas Vlad Tepes (Drakula) háza volt a legérdekesebb. Szállásunk Borzonton az Anna Panzióban volt, különálló faházakban.

A második napon a Sóvidék felé vettük az irányt, ahol megkóstoltuk az úgynevezett borvízet , ami gyógyhatású. Aztán a híres-neves Orbán Balázs, és az író Tamási Áron síremlékét néztük meg és koszorúztunk. Orbán Balázs a székelység történetét , hagyományait gyűjtötte össze . A legnagyobb székelyt végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyezték örök nyugalomra. Az emlékműhöz vezető ösvény érdekessége, hogy sok felállított székelykapu alatt sétálva juthatunk el az Orbán Balázs síremlékhez. Tamási Áronsírjánál egy novelláját, a Sóvidéki társasjátékot hallgattuk meg . Kiss László, színész , idegenvezető mutatta be Székelyföld hírességeit és a Parajdi Sószorost is. A második nap végén a tanulók kikapcsolódásként barangolhattak a parajdi sóbányában. Külön busszal indultunk el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton. Odalent gyógyközpont , kalandpark, játszótér, étkezési lehetőségek, és még kápolna is van.

A 3. napon Székelyudvarhelyet látogattuk meg , először a Jézus Kápolnában jártunk ahová ingyenesen beléphettünk és sok érdekességet tudtunk meg . Utána a belvárosi szoborpark következett ahol híres erdélyi emberek mellszobrai álltak például: Bethlen Gáboré vagy II. Rákóczi Ferencé. Egy szűk 30 perces vásárlás után a tavak városába , Szovátára mentünk, a Medve-tó partján sétáltunk és a mellette lévő Piros-, illetve Zöld-tavat néztük meg. A Medve-tó alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma nagyon nagy. Délután a Madarasi-Hargita, a székelyek Szent Hegye (1801 m) következett. Traktorral vittek fel bennünket a menedékházakig, onnan gyalog mászhattunk fel a hegyre törpefenyővel ésborókacserjével kísért ösvényen . A Csúcsra érve a kopjafák és keresztek erdeje, valamint kisebb és nagyobb kőrakásoktanúskodnak arról, hogy a székely és magyar közösségek számára nagyon fontos zarándokhelyre érkeztünk. Útközben a fák árnyékában több helyen havat találtunk és hógolyóztunk.

Az utolsó napon Erdély egyik legnagyobb városa következett: Nagyszeben. A középkori hangulat jobban megmaradt, mint Segesváron. Olyan volt, mintha a házaknak szemei lettek volna, és a barokk kori ablakoknak nem sikerült elbújni a szemek elől. A hazugok hídján állva közös fotó is készült a csapatról. Este 9 óra tájban élményekkel telve értünk haza.

 

Pongrácz Bálint 7.b

  

 


 

Fénykép album

 

„Határtalanul!” 2019

2019 áprilisában tájékoztatott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., hogy iskolánk a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és AMI egy erdélyi útra benyújtott „Határtalanul!” pályázatát támogatja.

A „Határtalanul!” program megvalósítását 2019. május 14-17 között terveztük. Az utazás előtt felkészítő foglakozásokat tartottunk a résztvevő gyerekeknek és tájékoztatót tartottunk a szülőknek is. A tanárok a foglakozásokon előadást tartottak Erdély történelméről és a tanulók diabemutatókat késztettek, amely ismertette meglátogatandó helyszíneket, és a főbb látnivalókat is.

A kirándulás a terveknek megfelelően 2019. május 14- 17. között valósult meg. 36 fő hetedikes tanuló és három kísérő pedagógus vett részt az erdélyi Székelyföldre szervezett tanulmányi kiránduláson.

Útvonalunk: Arad, Segesvár, Székelyudvarhely, Székelyszentkirály, Szejkefüdő, Farkaslaka, Parajd, Alsósófalva (Só-szoros), Szováta, Korond, Zeteváralja, Ivómezeje, Madarasi- Hargita, Nagyszeben

A programok a tervezett sorrendben zajlottak le. A tanulók rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Az utazás utáni időszakban egy értékelő foglalkozáson újra felidéztük a bejárt utat, és átéltük ismét a legszebb pillanatokat.

Az utazás anyagi fedezetét elsősorban az EMET által kiírt pályázaton nyert támogatásból fedeztük.

A 4 napos úthoz 2157800 Ft-ot biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Fényképek

 

Tanulói beszámoló:

 

A „Határtalanul!” program

A határtalanul program keretében a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola az idén is nyert egy határon túli kirándulást. A 7. évfolyam 30 tanulója és 6 nyolcadikos diák vehetett részt az erdélyi körutazáson. A kirándulás május 14-17-ig tartott.

Kedden hajnali 5 órakkor indultunk nagy izgalommal. Az első megállónk Arad volt, ahol megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról és koszorúztunk. A napunk második állomása Segesvár volt itt megnéztük a szászok által épített tornyot és várfalat, valamint a gótikus stílusban épült templomot. Drakula szülőháza is ebben a városban áll. Este vendéglátóink Székelyszentkirályon meleg vacsorával vártak bennünket.

 A második nap programja borvízkóstolással indult Szejkefürdőn. A borvíz egy nagy szénsav tartalmú víz, amit a vulkáni utóműködés hozott létre. Orbán Balázs a legnagyobb székelynek itt található az emlékműve, 14 székelykapun keresztülvezet oda az út. Napunk második állomása Farkaslaka volt, ahol megemlékeztünk Tamási Áronról. Utána megnéztük a templomot és indultunk tovább Parajdra, a sóbányába. Parajd után Szovátára utaztunk a Medve-tóhoz. Utána még körbejártuk a Zöld- és Vörös-tavat. Ezeknek a tavaknak az az érdekességük, hogy sós vízűek. Napunk utolsó úticélja Korond volt, az itteni kirakodóvásár nagyon híres.

Csütörtökön egy hegyi túra várt ránk. Traktorral felvittek bennünket a Madarasi-Hargitára, a székelyek szent hegyére. 1600m után gyalog indultunk tovább a 200m-re lévő hegycsúcs meghódítására. Az alacsonyan szálló felhők miatt azonban a kilátást nem élvezhettük. A túra végén mindenki bőrig ázva érkezett vissza a szállásra. Délután városnézésen vettünk részt Székelyudvarhelyen. Az este fénypontja a táncház volt. Eredeti székely táncot tanultunk.

Az utolsó napon reggelire vendéglátóink puliszkával kedveskedtek nekünk. Így megkóstolhattunk egy székely ételt is. A kb. 700km-es hazaúton kétszer álltunk meg. Segesvár közelében megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművet, Nagyszebenben megismerkedtünk a város nevezetességeivel. A négy nap mindannyiunk számára felejthetetlen élmény marad.

Köszönjük kísérőinknek, István bácsinak, Zsuzsa néninek és Heni néninek, hogy létrejöhetett ez a kirándulás.

 

Káldi Blanka